Za izvoz pokrajina izdvaja 200 miliona dinara

Upravni odbor Fonda za razvoj Vojvodine odlučio je da otvori novi konkurs za dugoročno finansiranje podsticaja izvozno orijentisane proizvodnje, za šta je planirano 200 miliona dinara. Na sednici odlučeno je da budu povećana sredstva i za dva postojeća konkursa, tako da će za dugoročno kreditiranje razvojnih programa u poljoprivredi biti izdvojeno ukupno 450 miliona dinara. Za kratkoročno kreditiranje predfinansiranja realizacije projekata u okviru pretpristupne pomoći EU - IPA planirano je 200 miliona dinara. U prvih šest ovogodišnjih meseci Fond za razvoj Vojvodine odobrio je 113 kredita namenjenih poljoprivredi, ukupne vrednosti od 192 miliona dinara. Najviše su kreditirani razvojni programi u ratarstvu, oko 98 miliona dinara, za stočarstvo je izdvojeno oko 44 miliona a voćarstvu i vinogradarstvu opredeljeno je oko 27,5 miliona dinara. Najveći broj kredita je odobren nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Sremskom okrugu a potom slede Južnobački i Južnobanatski.

Za izvoz pokrajina izdvaja 200 miliona dinaraUpravni odbor Fonda za razvoj Vojvodine odlučio je da otvori novi konkurs za dugoročno finansiranje podsticaja izvozno orijentisane proizvodnje, za šta je planirano 200 miliona dinara, saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

Na sednici, kojoj je predsedavao predsednik pokrajinske vlade i predsednik Upravnog odbora tog fonda Bojan Pajtić, odlučeno je da budu povećana sredstva i za dva postojeća konkursa, tako da će za dugoročno kreditiranje razvojnih programa u poljoprivredi biti izdvojeno ukupno 450 miliona dinara.

Za kratkoročno kreditiranje predfinansiranja realizacije projekata u okviru pretpristupne pomoći EU - IPA planirano je 200 miliona dinara, navedeno je u saopštenju.

U prvih šest ovogodišnjih meseci Fond za razvoj Vojvodine odobrio je 113 kredita namenjenih poljoprivredi, ukupne vrednosti od 192 miliona dinara.

Najviše su kreditirani razvojni programi u ratarstvu, oko 98 miliona dinara, za stočarstvo je izdvojeno oko 44 miliona a voćarstvu i vinogradarstvu opredeljeno je oko 27,5 miliona dinara.

Najveći broj kredita je odobren nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Sremskom okrugu a potom slede Južnobački i Južnobanatski.

Od novembra prošle godine, kada je otvoren konkurs za kratkoročno kreditiranje predfinansiranja ostvarivanja projekata u okviru instrumenata pretpristupne pomoći EU - IPA, odobreno je ukupno 30 kredita, u iznosu od 57 miliona dinara, a zahtevi su podneti u osam vojvođanskih opština.

Projekti u okviru IPA programa, koji su podržani od Fonda za razvoj Vojvodine, ostvaruju se u poljoprivredi i ruralnom razvoju, zaštiti prirode i životne sredine, turizmu, očuvanju starih zanata i tradicije, obrazovanju, socijalnoj zaštiti, preduzetništvu i inovativnosti, kulturi i sportu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik